Energiahatékony ház tervezés

Megújul az épületenergetikai tanúsítás rendszere

2015 . december 23 .

Új besorolási kategóriák – Mi lesz a már elkészült épületenergetikai tanúsítványokkal?

Korábban A+-tól I-ig összesen 10 energetikai kategóriába voltak sorolva az épületek, lakások. A követelménynek megfelelő kategória, azaz amit egy új építésnél el kellet érni az a C volt.

Az új rendszerben 2016. január 1-től dupla betűt kaphatnak besoroláskor az épületek AA ++-tól JJ-ig összesen tizenkét kategóriát. A követelménynek megfelelő kategória (új nevén „korszerű”) ebben a besorolási rendszerben is a CC, viszont míg korábban a C kategóriába a viszonyítási érték 96 %-tól a 100 %-ig teljesítő épületek kerültek, addig az új rendszerben a 100 % és a 130 % között teljesítő épületek lesznek besorolva. Korábban a C kategóriánál 3 db jobb kategória létezett, ami most 4 re bővül, a C kategóriánál rosszabb kategóriák száma eddig 6 db volt, ezután ez 7-re bővül.  

A már meglévő épületenergetikai tanúsítványok 2016. január 1-jétől nem használhatók fel további tranzakciókhoz változatlanul. A korábban készült tanúsítványok alapján a tanúsítvány nyilvántartó rendszer egy pótlap kiállításával új tanúsítványt generál, ezt kell a továbbiakban használni. A tulajdonosok az új besorolásukról a tanúsítási rendszerben tájékozódhatnak:

https://www.e-epites.hu/entan/

Itt igényelhető a kiállított pótlap, ami a korábban készült épületenergetikai tanúsítvánnyal együtt érvényes. Az érvényességi ideje a korábbi tanúsítvány kiállítási idejétől számított 10 év.

Az energetikai tanúsítványok osztályba sorolásánál a viszonyítási alap megváltozott

Korábban

Az épületenergetikai minőségi osztályba besorolás az adott épület összesített energetikai jellemzőjének, és az azonos felület/térfogatarányú és azonos rendeltetésű épületre előírt összesített energetikai jellemző arányának százalékos értéke.

2016. január 1-től

Az új szabályozás szerint az adott épület összesített energetikai jellemzőjét egy a rendeltetéstől függő adott értékkel kell összehasonlítani.

Az épületenergetikai minőségi osztályba sorolás az adott épület összesített energetikai jellemzőjének, és a rendeltetéstől függően előírt összesített energetikai jellemző arányának százalékos értéke.

Tehát megszűnik az épületek méret szerinti megkülönböztetése. A korábbi rendszerben két azonos fogyasztású társasház és családi ház között 4 besorolásnyi eltérés is lehetett. Elfordulhatott, hogy egységnyi alapterületre vetítve ugyanannyi energiát fogyasztott egy B besorolású családi ház és egy F besorolású társasház. A piaci átláthatóság érdekében ez a megkülönböztetés megszüntetésre került. A korábban készült tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átváltja az új rendszerbe annak érdekében, hogy azok továbbra is használhatóak legyenek.

A követelménynek megfelelő avagy korszerű kategóriától jobb besorolás eléréséhez egyéb feltételeket is teljesíteni kell.

A BB és annál kedvezőbb (pl.: AA) besorolások megszerzésének alapfeltétele a kis energiafogyasztás mellett az épület külső felületeinek nagyfokú hőszigetelő képessége és legalább részben megújuló energiákkal való ellátása. Mivel ezeket az adatokat teljes egészben a korábbi tanúsítványok nem tartalmazták, az automatikus átsorolás nem érinti a BB és annál kedvezőbb besorolásokat. A korábban feltöltött tanúsítvánnyal rendelkező kis fogyasztású épületek mindegyike az automatikus átsorolásban CC besorolást kap.

Amennyiben úgy véljük, hogy az épületünk megfelelhet a jobb követelményeknek és BB besorolást vagy jobbat kaphat, a soron következő bérbeadásnál vagy adásvételnél érdemes, de nem kötelező, újratanúsíttatnunk az épületünket. Ehhez az épületünknek jelentős hőszigetelő képességű szerkezetekkel kell bírnia, továbbá 25%-ban megújuló energiákat is hasznosítani kell.

Mivel a megújuló részarány és az épülethatároló szerkezetek együttes hőszigetelő képessége csak egész épületre értelmezhető, ezért a többlakásos épületben lévő lakások tanúsításánál a BB besorolás megszerzésnek alapfeltétele, hogy az egész épületet már korábban BB besorolásúra tanúsítsák.

Az AA besorolás megszerzéséhez az alacsony energiafogyasztáson, a jó hőszigetelő képességen és megújuló energiahasznosításon felül további feltételeknek kell megfelelnie az épületnek. AA vagy annál jobb besorolás csak olyan esetben adható ahol:

  •  a hőtermelő időjárásfüggő szabályozása megoldott,
  •  a hűtési és fűtési rendszer helyiségenkénti szabályozhatósága megoldott,
  • az önálló tulajdonú vagy külön bérbe adható épületrészek energiafogyasztásának mérése külön, legalább költségosztók felszerelésével vagy egyedi mérőkkel megoldott.

Így válik garantálhatóvá, hogy az AA épület valóban kiváló energetikai minőséget biztosítson.

Energetikai tanúsítvány használatbavételi eljárás esetén

Korábban

Új épület építése esetén a tanúsítvány elkészíttetéséről az építtető gondoskodott, a használatbavételi engedély kiadását követő 90 napon belül, amit egyébként senki nem ellenőrzött, senki nem kérte be.

2016. január 1-től

 Az építtetőnek már akkor el kell készítenie a tanúsítványt mielőtt benyújtja a használatbavételi engedélyre irányuló kérelemét a hatósághoz, azaz a kérelem leadásának feltétele lesz az energetikai tanúsítvány megléte.

Épületenergetikai tanúsítás számlák alapján

Akkor lehet számlák alapján tanúsítani, ha

  • az egész épületre vonatkozik a tanúsítás,
  • legalább 6 lakásos lakóépület esetén, egyéb esetben, ha az épület legalább 500 m2-es hasznos alapterületű,
  • ha az épület összesített energetikai jellemzője legalább 130 kWh/m2,év, 
  • ha a tanúsítást megelőző 3 év energiafogyasztásában a legkisebb és a legnagyobb fogyasztású év fogyasztásában 30%-nál nagyobb eltérés nem volt,
  • ha a tanúsítást megelőző 3 évben az épületet rendeltetésszerűen használták és rendeltetésváltás nem volt,

Felhasznált forrás:

  • Tájékoztató A közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményekről 2015. Miniszterelnökség- Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság
  • Tájékoztató Az épületek által hasznosított megújuló részarány számításáról és további, 2016. január 1-től hatályba lépő épületenergetikai méretezési változásokról Miniszterelnökség- Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság
  • 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról
  • 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

10 tipp, amit ha ismer, milliókat megspórolhat az építkezésen!

Ha szeretné elkerülni a házépítés buktatóit, kérje e-mail sorozatban a milliókat érő tippeket!

Megismertem és elfogadom az adatvédelmi tájékoztatót.